Mengapa Pasangan Anda Perlu Menggunakan Rawatan IVF di Malaysia?

Apa Ialah IVF?

Apa itu IVF telah menjadi lebih penting hari ini. Bekas kaca akan digunakan dalam process untuk persenyawaan telur, yang diambil daripada ovari dan sperma daripada lelaki. Process berteknologi ini teleh menghasilkan kejayaan dengan kelahiran ribuan bayi hingga kini dari 1978. Berikut adanya kenapa anda memerlukan rawatan ini untuk kesuburan.

Pengalaman IVF ini membagikan peluang untuk wanita mengandung jika mereka mengalami masalah-masalah berkaitan dengan kesuburan. Wanita yang mempunyai masalah sebab Tiub Fallopio boleh mengunakan rawatan ini.

Selain itu, lelaki yang mengalami masalah pada sperma juga. Namun begitu, proses rawatan IVF di Malaysia yang berjaya ini sesuai untuk wanita yang tidak dapat hamil selepas dua tahun dan puncanya masih belum dapat dikenalpasti.

Anda mesti mencuba tips IVF  untuk mendapatkan bayi kalau pasangan telah dapat masalah berkesempatan. Dalam rawatan ini, ovari akan dirangsang untuk menghasilkan pelbagai folikek. Ini ialah untuk mengandungi telur dalam setiap satunya dengan menggunakan “ubat kesuburan”

Selain itu, klinik rawatan kesuburan ini memerlukan pemantauan ultrasonografi, untuk mengenalpasti jumlah folikek dan percambahannya. Kamu mesti memberitahu doktor akan mengambil telur dari ovari dengan menggunakan jarum kecil. Wanita akan berada di dalam anestasia. Ini ialah untuk menjalani rawatan dalam makmal khusus.

ivf malaysia

Kebaikan Rawatan IVF

Namun begitu, telur akan menjadi embrio selepas persenyawaan berlaku. Kemudian itu, embro yang diambil akan ditanam semula ke dalam rahim wanita. Ringkasnya, satu kitaran rawatan kesuburan akan memakan tempoh 4 minggu hingga 6 minggu masa.

Harga IVF di Malaysia bermanfaat untuk anda jika suami adalah mempunyai masalah kecil dengan spermanya. Jika tiub falopio wanita tersumbat ataupun mempunyai masalah, rawatan IVF akan dikenalkan untuk membantu hamil.

Seterusnya, jika wanita sudah mencuba ubat kesuburan tetapi tidak berjaya untuk hamil, rawatan IVF akan dikenalkan.

Rawatan IVF boleh membelikan peluang untuk menimang chahaya mata jika wanita tidak dapat hamil secara semula jadi.

rawatan kesuburan

Keburukan Rawatan IVF

Keburukan rawatan IVF juga adalah kelahirann berganda. Apabila daripada satu embrio memindah ke dalam uterus. Banyak pasangan yang melihat kembar sebagai kembar. Dengan itu, bahawa kehamilan berganda meningkatkan risko untuk bayi pramatang. Atapun bayi yang mempunyai berat semasa lahir yang rendah.

Selain itu, sampingan ubat-ubat kesuburan akan membawa kesan yang buruk. Seperti ringan, hangat memerah, sakit kepala. Jika sindrom hiperstimulasi ovari berlaku, kitaran rawatan akan terganggu dan rawatan mesti dihentikan.

Dengan itu, untuk meningkatkan peratusan keberhasilan, teknologi ICSI akan mengunnakan untuk lebih canggih turut ditawarkan. ICSI adalah Intracytolasmic Sperm Injection.

rawatan ivf

Mana Anda Boleh Dapat Rawatan IVF?

Walao bagaimanapun, kos di hospital kerajaan Malaysia adalah sekitar RM5,000. Kos ini ialah yang paling rendah kerana pihak kerajaan telah memberi subsidi ubat ubatan. Dari jumlah ini, Malaysia ada 35 premis iaitu untuk mengedalikan perkhidmatan IVF.

Kamu mesti beritahu yang peratus kejayaan rawatan IVF bergantung kepada faktor seperti usia and sebagai jenis masalah kesuburan. Menurut Dr Murizah lagi, pada seorang wanita muda dalam 30 an peratus kejayaan IVF boleh menghampiri 50% manakala untuk wanita berusia 40 dan ke atas peratusnya mungkin hanya 10% sahaja. Jika anda pernah melahirkan anak sebelum ini, peratusan kejayaan anda juga adalah lebih tinggi.

Untuk mencapai rawatan IVF yang berjaya. Wanita mesti mencapai BMI yang biasa, menghentikan pengunaan alkohol dan rokok, dengan mengurangkan pengambilan kafein.

Selain itu, kebarangkalian untuk berjaya hamil akan berkurang dengan usia. Bukan semua wanita akan berjaya pada pertama kali rawatan IVF. Biasanya, wanita berperlu lima kitawan rawatan untuk berkaya. Wanita yang muda akan cenderung mempunyai bayi melalui IVF berbanding wanita yang lebih tua.

 

 

https://youtu.be/6HMCjLkW2jo

Share this:

You might also like …